Volg de cursus: Hoe lossen we het klimaatprobleem dan wél op?

Wij zijn er getuige van dat het de wereldgemeenschap nog steeds niet lukt om de CO2-uitstoot terug te dringen. Wat moet er gebeuren om dit wél voor elkaar te krijgen? De wereld koerst immers af op een klimaatramp van ongekende omvang. Als we niet snel en drastisch ingrijpen, zal de aarde geteisterd worden door hongersnoden, hittegolven, overstromingen, droogte, enorme bosbranden, eindeloze vluchtelingenstromen en economische ineenstorting. Om de opwarming te stoppen moet de CO2-uitstoot in 2030 al gehalveerd zijn en in 2050 naar nul. Alle zeilen moeten worden bijgezet! Deze cursus verschaft u de meest recente inzichten en feiten hierover. En in groepsgesprekken scherpt U ook uw eigen visie aan. Hij werd in december 2019 en januari 2020 voor het eerst gegeven bij de Hovo in Alkmaar. Heeft u belangstelling voor deze cursus via open inschrijving, reageer dan op deze aankondiging. 

Het wordt de publieke opinie steeds duidelijker dat langer talmen de problemen alleen maar verergert. De politiek zal onder grote druk komen te staan om effectieve maatregelen door te voeren, die fikse kosten met zich meebrengen, maar ook perspectief bieden. Ook populistische geluiden tegen de hoge kosten van klimaatmaatregelen vinden echter weerklank. In deze cursus bespreken we auteurs, die juist een hoopvolle uitweg zien uit de klimaatcrisis. Veel van de benodigde energieschone technologieën zijn al in ontwikkeling. Het benodigde kapitaal is beschikbaar in de Westerse wereld. Aan de hand van de auteurs Mark Lynas en Tim Jackson bespreken we hoe het kapitaal ingezet kan worden.

Maar eerst nemen we de huidige situatie onder de loep. Hoe ontwikkelt de CO2-uitstoot zich? Waarom is het zo belangrijk om onder de anderhalve graad opwarming te blijven? Wat staat ons te wachten als dat niet lukt?

Daarna gaan we na hoe de huidige economie klimaatverandering in de hand werkt. Kan de economie nog wel groeien als de uitstoot naar nul moet? Ook de rol van geld komt aan de orde. Waarom stagneren de lonen en stijgen de bedrijfswinsten? Waar wordt het kapitaal nu vooral in geïnvesteerd? Hoe scheppen onze banken nieuw geld? Zijn er effectievere manieren om nieuw geld in de economie te brengen? Hoe kan de overheid de kapitaalstromen zo ombuigen dat investeren in schone technologie loont? Kan een CO2-heffing effectief zijn? Hoe kunnen we de kosten rechtvaardig verdelen?

Politici besturen landen, maar het klimaatprobleem vraagt een mondiale aanpak. Kate Raworth schetst de contouren van een nieuwe wereldeconomie, waarvan de productie binnen de milieugrenzen blijft, en de opbrengsten rechtvaardig worden verdeeld. Ook Joseph Stiglitz heeft heel concrete en onderbouwde voorstellen voor een andere internationale aanpak. En voor de te grote afhankelijkheid van de dollar als belangrijkste handelsmunt. Tenslotte kijken we wat we zelf kunnen bijdragen aan de oplossing van de klimaatcrisis.

 

Feiko van der Veen (3)Docent Feiko van der Veen is afgestudeerd als socioloog. Hij houdt zich sindsdien bezig met maatschappelijke bewegingen en veranderingen. Hij heeft 10 jaar ervaring als leraar maatschappijleer. En was van 2006 tot 2014 gemeenteraadslid voor GroenLinks in Alkmaar. Hij schrijft over sociale kwesties op deze website.

 

Prijs:  € 207

Aanbevolen literatuur:

Kate Raworth, Donut Economie. In zeven stappen naar een economie voor de 21e eeuw.

Jozeph Stiglitz Eerlijke globalisering (Engels: Making Globalization Work)

Tim Jackson, Welvaart zonder groei. Economie voor een eindige planeet

Babette Porcelijn, De verborgen impact. Alles voor een eco-positief leven

Studiemateriaal: reader van ongeveer 30 pagina’s. Aanvullend worden Powerpointpresentaties als PDF digitaal ter beschikking gesteld na de bijeenkomst.

Werkvorm: Hoorcollege met ruimte voor vragen en discussie. Groepsopdrachten.

 

Één reactie Voeg uw reactie toe

  1. Fred van der Steeg schreef:

    Goed nieuws: Biden gaat het klimaat en CO2 probleem aanpakken en heeft al een groot aantal deskundigen aangesteld. Bekend gemaakt door CNN, gisteren. Trump zijn beleid is 180 graden omgedraaid. Ik zie het weer helemaal zitten met de energie-transitie. Amerika gaat stoppen met fossiel zijn de plannen.
    groetjes Fred van der Steeg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s