Vrouwen op kandidatenlijsten GroenLinks regio Alkmaar halen gemiddeld 3,3 keer zoveel voorkeursstemmen dan mannen

GroenLinks stemmers in de regio Alkmaar hebben, als zij niet op de lijsttrekker stemden, drie keer zo vaak op een vrouw gestemd als op een man. In alle vijf gemeenten uit deze regio waren de lijsttrekkers mannen. In Bergen, Alkmaar en Heerhugowaard stond ook een man op nummer twee. Zij moesten alle drie hun plaats afstaan aan een vrouw. In totaal haalde GroenLinks 15 zetels in de regio, waar Langedijk en Heiloo ook toe behoren. GroenLinks behaalde een mooie winst van vier zetels in deze regio. Twee mannen kwamen niet in de raad doordat een vrouw meer voorkeurstemmen kreeg.

Met 25% van de kiesdeler kan een kandidaat gemeenteraadslid al in de raad komen, ook al stond zij of hij niet op een verkiesbare plaats. Daardoor kwam in Bergen de man op nummer 2 van de kandidatenlijst niet in de raad, omdat de vrouwelijke kandidaten op 3 tot en met 5 meer voorkeursstemmen kregen. In Alkmaar werd de man op plaats 2 ingehaald door de vrouwen op 3 en 5 kwam de mannelijke kandidaat op 4 daardoor ook niet in de raad. In Heerhugowaard werd de man op 2 ingehaald door de vrouw op 3. Beiden kwamen wel in de raad.

Het is bekend, dat veel stemmers de nummer 1 van de lijst van de partij van hun voorkeur kiezen. Vaak hoor ik dat een vrouw die GroenLinks stemt op de hoogste vrouw op de lijst stemt. Zou dat de verklaring zijn? Een man die zich kandidaat stelt voor GroenLinks in een gemeenteraad moet – als hij niet op nummer 1 komt – kennelijk rekening houden met dit structurele nadeel. Is dit eerlijk? Dat is een discussie waard, zou ik zeggen. Wat vind u ervan, waarde lezer?

De cijfers waarop ik mijn conclusies baseer volgen later.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s