Van Medisch Centrum Alkmaar naar Medisch Centrum Heerhugowaard?

Is het erg als het MCA naar Heerhugowaard verhuist? De grondprijs ligt daar veel lager. Moet Alkmaar het ziekenhuis met een zak van miljoenen euro’s tegemoet komen om dit te voorkomen? Als we niet lokaal maar regionaal denken, zijn er wellicht geen overtuigende bezwaren tegen een locatie in buurgemeente Heerhugowaard. Een keihard “Nee” van Alkmaar zou weleens overbodig gezichtsverlies voor die gemeente kunnen betekenen.

Interim-voorzitter Van den Broek van het MCA heeft haast. Hij wil op korte termijn de knoop doorhakken over een nieuwe locatie voor het Medisch Centrum Alkmaar. Tot mijn genoegen is de plek in het weiland in de Bergermeer vanwege planologische bezwaren nu losgelaten. Een snel onderzoek naar de mogelijkheden laat nog twee plaatsen over als opties: bij het AZ stadion en in bij de Westtangent in Heerhugowaard.  Onder de vorige voorzitter Kedzierski koos het ziekenhuis op grond van een uitgebreid onderzoek juist jarenlang voor stapsgewijze nieuwbouw op de huidige locatie in De Alkmaarder Hout. Als het parkeren maar ondergronds gebeurt en daarnaast op een goede rekening gehouden wordt met de parkachtige omgeving zou dit nog steeds een serieuze optie zijn, wat mij betreft. Maar de huidige interim-bestuurder wil snel beslissen ten gunstige van een andere plek.

Ondernemend Alkmaar laat weten dat verhuizing gevaar oplevert voor de toeleveringsbedrijven. Het lijkt mij sterk dat het ziekenhuis opererend vanuit Heerhugowaard werkelijk minder zaken zou willen doen met Alkmaarse bedrijven. Gunstig voor werknemers, patiënten en bezoekers is ook dat de snelbus Alkmaar-Heerhugowaard elke 10 minuten deze locatie aandoet. De beoogde plek ligt aan de westrand van Heerhugowaard, centraal in de regio, vlakbij bijvoorbeeld Alkmaars bedrijventerrein Beverkoog.

Cruciale factor is de grondprijs. Die ligt in Alkmaar aanzienlijk hoger dan in Heerhugowaard. Dat is de consequentie van het feit, dat wij in ons economisch stelsel die waarde aan de “vrije” markt overlaten, evenals overigens het financieel management van ziekenhuizen.  Een ander politiek stelsel zou wellicht de regie dichter bij de overheid kunnen leggen. Maar dat is nu niet aan de orde. Als de vrije markt goed zou werken, zou dat wel betekenen dat op de locatie bij AZ een winstgevender bedrijf gaat komen dan het MCA. Misschien ook gunstig voor de Alkmaarse economie.

Als we regionaal denken, blijft het ziekenhuis ook bij een vestiging in Heerhugowaard behouden voor de regio Alkmaar. Zo bezien hoeft de naam dan ook nauwelijks gewijzigd te worden: niet naar Medisch Centrum Heerhugowaard, maar naar Medisch Centrum regio Alkmaar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s