Mijn persoonlijke ecologische voetafdruk nu op het mondiale gemiddelde

Mijn ecologische voetafdruk heb ik opnieuw vastgesteld. Deze is nu voor het eerst beneden het mondiale gemiddelde. Goed nieuws dus, het kan!! En ik heb echt niet het gevoel dat ik me iets essentieels moet ontzeggen. Bijna niet vliegen, weinig autorijden, verwarming uit als je er niet bent, dat deed ik al. Dat mis ik ook nauwelijks. Alleen als ik naar een ander continent wil, ga ik vliegen. En dat hoeft van mij niet vaker dan een keer per 10 jaar.

Maar nu ben ik gaan samenwonen (delen van het energiegebruik) en de laatste jaren heb ik me aangewend om naar schatting drie keer in de week te koken zonder vlees, maar ook zonder kaas; dat laatste was moeilijker. Want ik wil ook graag lekker eten. Het ontdekken van de lekkerste vegaburgers en hoe je die klaar maakt was een zoektocht. Goed heet bakken zorgt voor een knapperig korstje. Ik koop ze biologisch omdat ik anders de soya niet vertouw. Die kan namelijk heel goed genetisch gemanipuleerd zijn of verbouwd op een plek waar eerst het regenwoud gekapt is. Zelf maken van vegabugers kan ook en is goedkoop. Ook ben ik ben nog steeds flink aan het experimenteren om met ingrediënten als noten, eieren, gumus of falafel lekkere gerechten te maken.

Zware post op mijn voetafdruk is nog de vracht papier die ik gebruik: twee krantenabonnementen en een aantal vaktijdschriften. Alles digitaal lezen lijkt me niks. Dan zit ik nog meer uren voor een beeldscherm.

Ik ga naast natuurstroom ook nog groen gas nemen, dat scheelt ook weer. Ik heb natuurstroom van de Nuon altijd een prima product gevonden. Maar nu wilde Nuon een kolengascentrale gaan bouwen. Samen met Greenpeace dreigde ik geen klant meer te worden. Nuon is voorlopig van het plan afgestapt. Maar voor mij zijn ze geen betrouwbare voorvechter meer van duurzame energie. Misschien heeft dat met de fusie met Vattenfall te maken. Ik kan overstappen naar de Noord Hollandse Energie Coöperatie. Die compenseert het CO2 uit het gas met groene locale investeringen. Maar ik kies toch maar voor Greenchoice. Dat bedrijf compenseert met projecten in het regenwoud van Brazilië.

Opvallend is dat in deze nieuwe vragenlijst rekening houdt met eten van lokaal en/of biologisch geproduceerd voedsel, en gebruik van duurzame energievormen. Toen ik mijn voetafdruk twee jaar geleden vaststelde, deed ik dat ook al. Maar dat telde niet mee. Wat wel een beetje frustrerend was. Nu wordt ik beloond met een betere score. Maar ik vind het een sport om nog lager uit te gaan komen!

(Voor hoe het verder ging, zie hieronder mijn naschrift in een reactie van 30 juni 2017.)

Naschrift. In 2016 bekeek ik wederom hoe hoog mijn voetafdruk was. In de verwachting dat die verder gedaald zou zijn. Tot mijn grote schrik was hij echter aanzienlijk gestegen. Van 2 hectare naar 3,57! Belangrijkste stijging kwam door een andere samenstelling van de voetafdruk. Nu tellen de overheidsdiensten ook mee, 1,14 hectare per persoon, of je dat nu wilt of niet. En of je nu zelf ecologisch verantwoord leeft of niet. Dat voelt niet eerlijk. Want daarmee is het vrijwel onmogelijk te worden om je voetafdruk verantwoord te maken. Voor mijn persoonlijke consumptie staat nu 2,43 hectare op de teller. Als ik die nog weer naar 2 zou kunnen brengen, is dat niet voldoende. Ik zou mijn persoonlijke consumptie naar 0,86 moeten terug dringen. Omdat mijn overheid zich onverantwoord gedraagt!

Één reactie Voeg uw reactie toe

  1. feikovanderveen schreef:

    Naschrift. In 2016 bekeek ik wederom hoe hoog mijn voetafdruk was. In de verwachting dat die verder gedaald zou zijn. Tot mijn grote schrik was hij echter aanzienlijk gestegen. Van 2 hectare naar 3,57! Belangrijkste stijging kwam door een andere samenstelling van de voetafdruk. Nu tellen de overheidsdiensten ook mee, 1,14 hectare per persoon, of je dat nu wilt of niet. En of je nu zelf ecologisch verantwoord leeft of niet. Dat voelt niet eerlijk. Want daarmee is het vrijwel onmogelijk geworden om je voetafdruk verantwoord te maken. Voor mijn persoonlijke consumptie staat nu 2,43 hectare op de teller. Als ik die nog weer naar 2 zou kunnen brengen, is dat niet voldoende. Ik zou mijn persoonlijke consumptie naar 0,86 moeten terug dringen. Omdat mijn overheid zich onverantwoord gedraagt!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s