Voor de Bühne 2: GroenLinks is groen!

Afgelopen zaterdag was het dan zo ver: de resultaten van de Alkmaarse raadsfracties werden door de Alkmaarse Courant “langs de meetlat gelegd”.  Zijn de inspanningen van vier jaar raadswerk effectief geweest?  Of hebben ze niet tot resultaten geleid? Dat zou uiteraard zwaar moeten tellen bij het bepalen van je stem voor de komende periode. Een politieke partij die alleen geroepen heeft dat zij van alles wil en niks voor elkaar krijgt, is in eerste instantie misschien wel zichtbaar op de Bühne, maar wordt ontmaskerd als het allemaal tot niks heeft geleid. Addertje onder het gras is nu wel, dat in dit geval het stemadvies van de Bühne zelf komt. Heeft de Bühne een evenwichtig zicht op de resultaten? Of ziet de Bühne juist alleen wie het hardst roept?

Welnu, ik pak er een onderdeel uit waar ik me zelf behoorlijk voor heb ingezet de afgelopen periode: het groen. Hoe pakt het oordeel uit voor GroenLinks?  Wat het groen betreft heeft de redactie geen goede resultaten gezien van GroenLinks.  Andere fracties heeft zij er vandoor zien gaan met dit onderwerp, dat toch typisch bij GroenLinks thuis hoort. Ik vind ik dat volkomen onterecht, want als onze fractie ergens resultaat heeft gehaald is dat in mijn ogen wel op het gebied van groen.

Even een aantal van de resultaten van de afgelopen vier jaar op een rij. Moties van GroenLinks, opgesteld door onze fractie en mede ondertekend door andere partijen, leidden ertoe dat er € 600.000 per jaar meer beschikbaar is voor groenonderhoud. Dat is een budgetverhoging van maar liefst 20%. Door (op dezelfde manier tot stand gekomen) moties van GroenLinks is het Bomenstructuurplan nog deze periode vastgesteld, uiteindelijk nog gecorrigeerd met een amendement van GroenLinks. Wij kregen de raad ook mee voor een veel beter onderhoud van de ecologische zones in de stad. Voor alle zones ligt er nu een beheerplan. De verlengde Huiswaarderweg is voorlopig van de baan. Het weiland in de Bergermeerpolder waar eventueel nog bedrijventerrein zou mogen uitbreiden blijft volgens de structuurvisie behouden. Onderwerpen waar GroenLinks een van de hoofdrolspelers is geweest. Wie dat niet gezien heeft, heeft toch echt niet opgelet.

Heeft GroenLinks niet hard genoeg geroepen hoe goed ze het deed? Komt de indruk van de redactie van de krant misschien voort uit de laatste commissievergadering over de kapvergunningen, waarin veel fracties heel hard riepen dat daar geen wijziging in mag komen? Dat scheelt dan 20 bomen per jaar, want meer worden er niet gered met de kapvergunning. Toch niet echt een resultaat dat klinkt als een klok. Reden waarom GroenLinks gepleit heeft voor een integraal beleid van kapvergunningen en bescherming van monumentale bomen, zodat we ook inspanningen doen ten gunste van behoud van bomen.

Ik heb me de afgelopen  raadsperiode vooral ingezet op resultaat. Door niet te hard te roepen en andere fracties ruimte te geven voor inbreng, die ik dan weer opnam in de uiteindelijke voorstellen die ik deed. Andere partijen hebben volgens mij geen belangrijke moties ingediend die tot aansprekende resultaten hebben geleid. Jammer dat de Bühne dat niet heeft gezien. Maar de resultaten zijn daar gelukkig niet minder om.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s