Integriteit is de grote verliezer bij Alkmaarse politieke stoelendans

Politiek voor en achter de Bühne

Rubriek over integriteit in de Alkmaarse politiek

Eerlijkheid en betrouwbaarheid mogen geofferd worden voor het politieke doel. Als je tenminste afgaat op de handelswijze van CDA en VVD in Alkmaar. Mailtjes van boze burgers hebben hen een duwtje in de rug gegeven. De teneur van de mailtjes was dat het college de schuld kreeg van het vertrek van het Medisch Centrum Alkmaar. Het is dezelfde boodschap als die van veel ingezonden brieven in de Alkmaarse Courant. Toch is zonneklaar dat het MCA zelf koos voor Heerhugowaard als vestigingsplaats voor de nieuwbouw van het ziekenhuis. Kennelijk was voor de brievenschrijvers het aanzien van de politiek al zo laag, dat ze ongezien het college veroordelen. Dat geldt ook voor de coupplegers zelf. Ze hadden zo genoeg van hun coalitiepartners, dat ze de meest elementaire samenwerkingsverplichtingen aan hun laars lapten. Zonder enige mogelijkheid tot gesprek over de onmin regelden zij achter de rug van hun toenmalige partners om eerst een nieuw verbond van vijf partijen, en zegden toen zonder enig pardon de samenwerking op. Alle afspraken die een jaar geleden voor vier jaar werden gemaakt, bleken ineens waardeloos te zijn.

De integriteit is hiermee de grote verliezer geworden in de Alkmaarse politiek. Adriaanse en Heerema, fractievoorzitters van respectievelijk CDA en VVD, vinden dit opportunisme heel acceptabel. Ook VVD wethouder De Baat, verantwoordelijk voor het MCA in het college, keert gewoon weer terug na de stoelendans. Als je zo met elkaar omgaat, is het geen wonder als het publiek een lage dunk heeft van de politiek. Als men zich vervolgens afwendt van de politiek heeft dat helaas tot gevolg dat ook politici voor wie eerlijkheid en betrouwbaarheidwel wel vanzelfsprekende omgangsvormen zijn daar de dupe van worden. Gelukkig zijn er ook veel ingezonden brievenschrijvers die beter opgelet hebben en de handelswijze van de coupplegers juist veroordelen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s