De welstandsvrije buurt in IJburg

Het Alkmaars College wil de hele nieuwbouwwijk Vroonermeer Noord welstandsvrij bouwen. Het prachtige Beeldkwaliteitsplan uit 2010  wil ze in de prullenbak gooien. Daar is jaren aan gewerkt. http://www.alkmaar.nl/gemeente/webcms/site/gemeente/product/stadsont/bouwen/files/p_67122.pdf

Ik heb in 2007 met de griffie ter voorbereiding van het wijkontwerp nog een excursie georganiseerd naar de ecologische succeswijk Eva Lanxmeer. http://www.eva-lanxmeer.nl

In de bus stuurde toenmalig VVD-wethouder Epskamp het voor hem fatale SMSje met kritisch commentaar op medewethouder Binnendijk naar Opa Kloos, die het opstuurde naar de krant.

IJburg 021

Ook omdat in het Alkmaarse coalitieprogramma welstandsvrij bouwen hogelijk wordt geprezen, ging ik op IJburg mijn licht opsteken. Een bezoekje aan deze nieuwe Amsterdamse wijk is al een belevenis op zich. In het water van het IJsselmeer is een geheel nieuwe wijk verrezen. Daar is geëxperimenteerd met welstandsvrij bouwen. Wat trof ik er aan?  Bij de aanleg is een zeer strenge stedenbouwkundige regie gevoerd. Kavelindeling, ruimtelijke omvang en dergelijke stonden vast. Wie goed kijkt ziet dat op de foto’s.

IJburg 023IJburg 037

Maar op het welstandsvrije deel mocht gekleurd worden! Het ziet er best levendig uit. Het voor mij leukste huis heeft een soort klokgevel van hout met een spannende tweede gevel. Ok de kleuren en materialen spreken mij aan. Dat is niet het geval met de knalgroene kleur van de gevel die ook ergens in het rijtje staat. Al met al is het kleurenpallet in de vrijstandsvrije gedeelten van deze buurt niet gigantisch bont, maar prettig afwisselend naar mijn smaak.

IJburg 034IJburg 035

IJburg 036IJburg 039

Ook verderop in de Cornelis Zillesenlaan en de Edmond Halleylaan zie ik veel afwisseling en mooie geveldetailleringen, alles binnen het strakke gelid van de straatwand. Ik vind het heel erg leuk dat alle woningen in eigen opdracht gebouwd zijn. Daardoor weerspiegelt elk huis een totaal andere, persoonlijke smaak. Wat mij betreft wel heel wat aantrekkelijker dan de gemiddelde woonstraat.

IJburg 077IJburg 082

In de tussenstraatjes staan allemaal vrijstaande villaatjes in vrij saaie rechthoekige vormen. Maar de hoekhuizen mochten kennelijk meer persoonlijk worden ontworpen. Daarvan vind ik er weer een paar heel mooi.

IJburg 054IJburg 043IJburg 070

Maar zoals gezegd, hier heeft de gemeente echt niet de hele regie uit handen gegeven. Kleur en gevelindeling waren vrij. In Vroonermeer Noord worden slechts enkele zelfbouwkavels uitgegeven. Het overgrote deel wordt gewoon door projectontwikkelaars en woningbouwverenigingen neergezet. Die bouwen – in tegenstelling tot wat het college beweert – per definitie niet vraaggericht, want niet de toekomstige bewoner, maar de ontwikkelaar kiest het ontwerp. De kant-en-klare woningen worden aangeboden in de hoop daar kopers voor te vinden. Die zijn dan niet naar hun persoonlijke smaak ontworpen, maar naar de smaak van de ontwikkelaar. Collectief Particulier Opdrachtgeverschap zou wel tot de gewenste variatie kunnen leiden.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s