Horizonvervuiling in de Oudorper Hout

In het najaar van 2014 heb ik in de gemeenteraad namens GroenLinks het volgende betoogd over het plan voor nieuwe welstandsvrije woningen aan de rand van de Oudorper Hout, ook wel Oudorper Polder genoemd.

De toekomstige woningbezitters worden gelokt met een schitterend uitzicht op een uniek groengebied middenin de bebouwde kom van Alkmaar: de Oudorper Hout. Oudorpers en andere Alkmaarders gaan hier graag wandelen. Je waant je nog echt in een polder; je wandelt tussen de weilanden, waar zelfs nog ouderwets grutto’s broeden. Waar heb je dat nog in deze tijd? Uniek was hier tot voor kort dat vrijwel de hele horizon groen was. Daar kwam een inbreuk in met de bouw van het Van der Meij college. Wat GroenLinks betreft zou dit grote witte gebouw afgeschermd moeten worden met een bomenrij aan de zuidkant. Zodat de Oudorper Hout aan alle zijden weer voornamelijk groen wordt.

Wij hebben grote bezwaren tegen twee onderdelen van het plan voor bouw van nieuwe woningen. Ten eerste tegen het kappen van de bestaande bomenrij ten behoeve van de nieuwbouw.”

 

foto’s van situatie voor en na nieuwbouw, klik erop de uitvergroting

“Ten tweede tegen het toestaan van welstandsvrij bouwen van de woningen die gaan uitzien op de Oudorper Hout. Want dit voorstel maakt niet alleen inbreuk op de groene horizon van de polder. Het stelt er ook nog willekeurig gekleurde gebouwen voor in de plaats. Zo zullen roze, paarse, knalgele of gifgroene woningen kunnen verschijnen. Wij verwachten niet dat veel van de wandelaars in de Oudorper Hout zal daar plezier aan zullen beleven. Wij verwachten juist dat veel mensen het zonde van dit unieke groene gebied middenin Alkmaar zullen vinden. GroenLinks is hier in elk geval vierkant tegen.

Wat hier in wezen gebeurt is het verschuiven van waarde. Groene waarde wordt omgezet in Sportwaarde. Dit voorstel creëert geen win/win/situatie. Waar twee ruilen zal er in dit geval een moeten huilen. De waarde van het groen wordt afgebroken. Die waarde wordt verschoven naar de kopers van het groene uitzicht.

Uit de besluitvorming kwam dat de wijk gewoon gebouwd ging worden; het leverde een miljoen op, die elders besteed zou worden aan sport. Maar het Van der Meij college zou inderdaad afgeschermd worden met een bomenrij.

Nu de woningen allemaal klaar zijn heb ik het uitzicht vanuit de polder op de horizon gefotografeerd.

Rondom foto’s van de horizon Oudorper Polder

Ik moet toegeven dat de woningen qua kleur niet sterk afwijken door het welstandsvrije karakter. Maar de horizon is nu niet meer alleen vervuild door het uitzicht op het Van der Meij college, maar conform verwachting ook door de nieuwe woningen. Wanneer komt die bomenrij die de school afschermt van het gebied? En wat mij betreft plaatsen we alsnog een bomenrij aan de grens van de polder, zodat de nieuwbouwwijk niet meer storend aanwezig is.

Één reactie Voeg uw reactie toe

  1. Ineke Bos schreef:

    goed dat jij je hiervoor in zet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s