Straatmadelieven enzo

Aflevering 8, 12 december

Ik was vanmorgen verrast door de vele plantensoorten in de steeg vlakbij mijn huis. Zeker 10. Inmiddels hebben we een serie nachten met vorst aan de grond achter de rug. November was juist nog warm. Vroeger vielen de blaadjes in oktober van de bomen. Nu in november. Begin december waren pas alle bladeren van mijn els gewaaid. Maar inmiddels staan de voorjaarsplantjes alweer te dringen. Ze zien er indrukwekkend vitaal uit. Een leuke opsteker als ik een winters buurtwandelingetje maak.

Aflevering 7, 10 september

Bedrijventerrein Boekelermeer. Leuk om daar ook weer eens te fietsen. Alkmaar is best wel groot, vooral in de noord-zuid richting. Zo’n bedrijventerrein heeft weer een heel andere sfeer en plek voor wilde planten. Het is al aan het eind van de middag als ik vertrek. En ik blijf tot het al langzaam donkerder wordt. Dat is vooral interessant voor de Teunisbloem, een pionierplant die hier weelderig tiert. De bloemen openen zich pas als de nacht nadert. ’s Nachts trekt de plant veel nachtvlinders aan.

IMG_9574

IMG_9562IMG_9560

Hier nog een stuk terrein dat lang zichzelf heeft mogen zijn voordat het – binnenkort – uiteindelijk in gebruik genomen gaat worden. Bijna elk terrein in Nederland ontwikkelt zich dan naar bos.

IMG_9587

IMG_9581

Ook in de ecologische verbindingszone zijn enkele bedrijven gebouwd. Ziet er mooi uit. 

IMG_9593

Later vliegen er nog opeens vier fazanten (misschien juvenielen) op, zo ongeveer als ik net met mijn voet op ze dreig te gaan stappen. Is me dat even schrikken! Maar dat is natuurlijk ook hun manier van zelfverdediging. Spannend om zo bijna in het donker nog lekker even te griezelen!

Aflevering 6, begin september

Een leuke buurt ontdekt voor straatpantjes: het Rochdale-  en Lyceumkwartier. Vooroorlogse buurten met dus oudere huizen. Hier is veel tolerantie voor straatgroen. Maar er zijn ook bewoners die het stoepje voor hun huis keurig onkruidvrij houden. 

IMG_9487

Nog net in de binnenstad: varens. En is dat andere zwartsteeltje?

En aan de overkant van het water een heerlijk randje wilde planten bij een tuinhek:

IMG_9486

Even verderop nog zo’n heerlijk randje voor een voorgevel .

IMG_9493

Schilderachtig… Met ook oxalis, waarover later meer:

IMG_9498

Smullen in dit buurtje, niet van de buurtpreventie, maar van de buurttolerantie, voor planten dan! Onder meer stinkende gouwe in de steeg, perzikkruid bij het tuinmuurtje en die mooie rode tuinplant (wie vertelt mij de naam?) in de boomspiegel:  

IMG_9501
IMG_9503
IMG_9505

Bij de Vondelstraatrotonde zie ik nog verwilderd ijzerhard, prachtig paars: 

IMG_9529

Ik kondigde in aflevering 4 aan te zoeken naar oxalis. Nou, daar heb veel van gevonden. Ook nog in dit straatje in de binnenstad:

IMG_9484
IMG_9479

Aflevering 5, eind augustus

Het is flink zoeken om nu nog mooie bloeiende straatplantjes te vinden. In Alkmaar Noord worden ongewenste plantjes op de openbare weg voor het overgrote deel keurig verwijderd. Wat je nog wel ziet zijn plantjes waar een machine niet zo makkelijk bij komt. Op  de stoeprand vlakbij een parkeervak. Of tegen een huis aan. 

IMG_9377
IMG_9380

Na lang zwerven vond ik toch nog een heel pleintje met onkruid:

IMG_9392

In Amsterdam zag ik een prachtig strookje wild groen bij een woonboot:

IMG_9415

Bij mij om de hoek trof ik tenslotte nog een mooie rode valeriaan aan, die zich daar al jaren weet te handhaven:

IMG_9453

Aflevering 4, 16 juni.

Je kunt via de gemeente Alkmaar vragen om een stukje groen te mogen adopteren in jouw buurt. Je haalt dan bijvoorbeeld het onkruid weg en zaait tuinplanten. Dit was het fantastische resultaat vlak bij mijn straat:

IMG_8366
IMG_8371
IMG_8369

Ook de groenbeheerders van Stadswerk hebben tegenwoordig wat kennis van wilde planten. Mooie exemplaren laten ze tegenwoordig vaak staan. Zoals hieronder de koningskaars en de teunisbloem!

IMG_8363 (2)
IMG_8352

Er is nog meer goed nieuws. Net nu ik met deze fotoserie van mij begonnen ben, lees ik in de Volkskrant dat “botanisch stoepkrijten” overgewaaid is uit Engeland en Frankrijk. Mensen schrijven met krijt de naam bij wilde stadsplantjes, om zo de aandacht te vestigen op hun bijdrage aan de stadsecologie. Ze vergroten de biodiversiteit en helpen mee om de stad koel te houden nu het klimaat steeds warmer wordt. In Nederland heeft de Hortus Leiden dit geïntroduceerd. Op hun site staan ook een aantal leuke straatplantjes. Ik zal bijhouden of ik ze ook zie. Ondermeer deze leukerds staan erop: kleine_veldkers_wiki-26_april_775_1024

Kleine veldkers

rozetsteenkers_wiki-_26_april_768_1024

Rozetsteenkers

gehoornde_klaverzuring20_april_640_604

Gehoornde klaverzuring (Oxalis cornuculata)

Aflevering 3, 4 juni

Steeds meer soorten komen nu in bloei. Maar elk moment kan de mens ingrijpen en het “onkruid” verwijderen. Maar wie oog heeft voor de schoonheid ervan kan nog steeds veel genieten van wat er nog staat of blijft staan.

IMG_8254

Troshavikskruid

IMG_8261

Nadat ik de vorige foto had gemaakt kwam de maaimachine eraan. Bij mijn bloemetjes kon hij niet komen gelukkig. Maar alle bloemetjes eromheen zijn nu wel weg…..

IMG_8263

Hier is zo te zien de maaimachine ook langs geweest en moest deze teunisbloemen laten staan…….

IMG_8286

Lieve- heren-beestje klimt in groen straatgerst. Grote-vergeet-me-niet op de achtergrond.

IMG_8303

Een in onbruik geraakte autoparkeerplaats, heroverd door de natuur.

Ik zie prachtige vormtaal. Pure schoonheid. Bijna kunst, zou je zeggen. Maar hier hoeven we niks voor te doen. Sterker nog, naarmate hier langer geen menselijk ingrijpen plaats vindt, gaat dit wellicht steeds maar mooier worden.

IMG_8304
IMG_8309

Rijpend straatgerst

IMG_8321

Blaassilene

Aflevering 2:   4 juni

IMG_8128
IMG_8123

Lijkt me een kleine uitvoering van kamille. Heeft stoutmoedig een heel binnenstraatje in Alkmaar centrum gekoloniseerd.

Hieronder foto’s uit de Westrand. Ideale locatie om jarenlang onopgemerkt te blijven voor groenonderhouders. Een plek zonder duidelijke eigenaar of functie. Hier zou ooit bedrijventerrein moeten komen, meen ik. Laat maar lekker lang duren.

IMG_8240

Teunisbloem.

IMG_8228
IMG_8220

Knoopkruid.

Nagekomen bericht uit augustus:

Nu hebben toch alle wilde plantjes plaats moeten maken voor een reclamebord.  Als ik mijn terrein zou willen aanprijzen zou ik liever kiezen voor begroeid en fraai  in plaats van kaal en saai wat het nu geworden is:

IMG_9313

Aflevering 1, 15 mei.

Nu het voorjaar weer goed op dreef is, stuit ik buiten op allerlei wilde planten. Is het onkruid? Vaak ziet zo’n plantje er in mijn ogen fraai uit. Staat het mooi te bloeien. Of laat het fraai gevormde blaadjes zien. In het niemandsland van stegen achter huizen of uit het oog verloren hoekjes van pleintjes en straten krijgen deze plantjes soms de kans om hun schoonheid te tonen. Ik ga er een fotoserie over maken. Vandaag begin ik ermee.

IMG_8008 gele klaproos

IMG_8043

ijzerhard

IMG_8045

fluitekruid

IMG_8038

morgenster

IMG_8034 (2)

paardenbloem

IMG_8030

stinkende gouwe

IMG_8026

vergeet-mij-nietje en ooievaarsbek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s