Straatmadelieven enzo

Aflevering 4, 16 juni.

Je kunt via de gemeente Alkmaar vragen om een stukje groen te mogen adopteren in jouw buurt. Je haalt dan bijvoorbeeld het onkruid weg en zaait tuinplanten. Dit was het fantastische resultaat vlak bij mijn straat:

IMG_8366

IMG_8371IMG_8369

Ook de groenbeheerders van Stadswerk hebben tegenwoordig wat kennis van wilde planten. Mooie exemplaren laten ze tegenwoordig vaak staan. Zoals hieronder de koningskaart en de teunisbloem!

IMG_8363 (2)IMG_8352

Er is nog meer goed nieuws. Net nu ik met deze fotoserie van mij begonnen ben, lees ik in de Volkskrant dat “botanisch stoepkrijten” overgewaaid is uit Engeland en Frankrijk. Mensen schrijven met krijt de naam bij wilde stadsplantjes, om zo de aandacht te vestigen op hun bijdrage aan de stadsecologie. Ze vergroten de biodiversiteit en helpen mee om de stad koel te houden nu het klimaat steeds warmer wordt. In Nederland heeft de Hortus Leiden dit geïntroduceerd. Op hun site staan ook een aantal leuke straatplantjes. Ik zal bijhouden of ik ze ook zie. Ondermeer deze leukerds staan erop: kleine_veldkers_wiki-26_april_775_1024

Kleine veldkers

rozetsteenkers_wiki-_26_april_768_1024

Rozetsteenkers

gehoornde_klaverzuring20_april_640_604

Gehoornde klaverzuring (Oxalis cornuculata)

 

 

Aflevering 3, 4 juni

Steeds meer soorten komen nu in bloei. Maar elk moment kan de mens ingrijpen en het “onkruid” verwijderen. Maar wie oog heeft voor de schoonheid ervan kan nog steeds veel genieten van wat er nog staat of blijft staan.

IMG_8254

Troshavikskruid

IMG_8261

Nadat ik de vorige foto had gemaakt kwam de maaimachene eraan. Bij mijn bloemetjes kon hij niet komen gelukkig. Maar alle bloemetjes eromheen zijn nu wel weg…..

IMG_8263

Hier is zo te zien de maaimachine ook langs geweest en moest deze teunisbloemen laten staan…….

IMG_8286

Lieve herenbeestje klimt in groen straatgerst. Grote vergeet-me-niet op de achtergrond.

IMG_8303

Een in onbruik geraakte autoparkeerplaats, heroverd door de natuur. Zie ik de prachtige vormtaal op de foto hieronder. Pure schoongeid. Bijna kunst, zou je zeggen. Maar hier hoeven we niks voor te doen. Sterker nog, naarmate hier langer geen menselijk ingrijpen plaats vindt, gaat dit wellicht steeds maar mooier worden.

IMG_8304IMG_8309

Rijpend straatgerst

IMG_8321

Blaassilene

Aflevering 2:   4 juni

IMG_8128IMG_8123

Lijkt me een kleine uitvoering van kamille. Heeft stoutmoedig een heel binnenstraatje in Alkmaar centrum gekoloniseerd.

Hieronder foto’s uit de Westrand. Ideale locatie om jarenlang onopgemerkt te blijven voor groenonderhouders. Een plek zonder duidelijke eigenaar of functie. Hier zou ooit bedrijventerrein moeten komen, meen ik. Laat maar lekker lang duren.

IMG_8240

Teunisbloem.

IMG_8228IMG_8220

Knoopkruid.

 

Aflevering 1, 15 mei.

Nu het voorjaar weer goed op dreef is, stuit ik op vergeten plekjes op straat op allerlei wilde planten. Is het onkruid? Vaak ziet zo’n plantje er in mijn ogen fraai uit. Staat het mooi te bloeien. Of laat het fraai gevormde blaadjes zien. In het niemandsland van stegen achter huizen of uit het oog verloren hoekjes van pleintjes en straten krijgen deze plantjes soms de kans om hun schoonheid te tonen. Ik ga er een fotoserie over maken. Vandaag begin ik ermee.

IMG_8008 gele klaproos

 

IMG_8043

ijzerhard

 

IMG_8045

fluitekruid

 

IMG_8038

morgenster

 

IMG_8034 (2)

paardenbloem

 

IMG_8030

stinkende gouwe

 

IMG_8026

vergeet-mij-nietje en ooievaarsbek

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s